Eten & drinken – Logopedie Het Kompas – Arnhem
Header afbeelding

Logopedie Het Kompas

Welkom bij Logopedie het Kompas, een praktijk gericht op behandeling van logopedische problematieken bij volwassenen. Op dit moment hebben wij een patiëntenstop aangaande de behandeling van transgender personen.

De praktijk is gevestigd in de Stikkerbuilding in Arnhem Zuid.

Eten & drinken

Eten en drinken is een complex proces waarbij tal van spieren betrokken zijn: hand- en armspieren, gelaats- en kaakspieren, de tong, de keel- en de slokdarmspieren. Zwakte – hoe dan ook veroorzaakt – kan slikklachten veroorzaken. U merkt bijvoorbeeld dat er iets in de keel blijft hangen of dat u zich verslikt. Ook kan speeksel zich in de mond ophopen waardoor er sprake is van kwijlen. Ook speeksel kan in de luchtwegen komen met eventueel verslikking tot gevolg. Andere factoren, zoals vermoeidheid, hebben ook invloed op de kans op verslikking.

Bij slikproblemen kan onder andere aandacht worden geschonken aan verbetering van de houding en aan het trainen van de spieren die een rol spelen bij het slikproces. Samen met de logopedist zal u leren hoe u de kans op verslikken zo klein mogelijk kan maken. Verandering van de voedselconsistentie (bijvoorbeeld het indikken van dranken) of aangepast drinkgerei zoals speciale bekers of rietjes kunnen hierbij helpen.

Bij de onderstaande problemen op het gebied van ‘slikstoornissen’ kan logopedische begeleiding zinvol zijn:

  • Krijgen van sondevoeding. voeding wordt aangeboden via een slangetje
  • Slikklachten bij hersenletsel
  • Slikklachten bij schade in het hoofd- halsgebied

Meer informatie over slikstoornissen:

www.dysphagiaonline.com